Iedere machine en ieder proces (en dus klant) is weer anders en uniek. Dat houdt ons vakgebied boeiend. Industriële automatisering is heel erg tastbaar. Je komt bij heel veel bedrijven binnen, je hoort veel en het zijn leuke technieken. Altijd vernieuwend en altijd weer anders.

Peter 't Jong - Lead Software Engineer IA

Ik werk sinds oktober 2004 bij Hollander Techniek.  Ik studeerde technische natuurkunde op de Technische Hogeschool Rijswijk. Dat is een brede opleiding waarmee je verschillende kanten op kan. Tijdens mijn afstuderen bij ABB kwam ik in aanraking met industriële automatisering. Toen heb ik voor het eerst een DCS-systeem opgezet. Dit betrof een demonstratie opstelling waarin het waterniveau geregeld werd in een vat. Daar is de liefde voor het vak begonnen. Sindsdien werk ik in dit vakgebied.

Ieder proces is uniek

Industriële automatisering betreft het aansturen en regelen van machines en processen. Denk hierbij aan het oppompen, filteren en distribueren van water of het transporteren en palletiseren van dozen. Iedere machine en ieder proces (en dus klant) is weer anders en uniek. Dat houdt ons vakgebied boeiend. We maken ook schakelpanelen waar alles elektrisch wordt aangesloten: alle kleppen, motoren en sensoren. Zoals bij een levelmeting waarbij een sensor aangeeft of het waterniveau te laag is. Als dat het geval is, wordt het water automatisch bijgevuld. Zo werken we voor Vitens, maar ook voor Nefit en Bosch. Wat we ook doen is het automatiseren van pallettransport, waarbij een pallet op een band automatisch van A naar B gaat en stopt waar dat moet. Industriële automatisering is heel erg tastbaar. Je komt bij heel veel bedrijven binnen, je hoort veel en het zijn leuke technieken. Altijd vernieuwend en altijd weer anders.

Collegialiteit is belangrijk

Ik werk al sinds 2004 bij Hollander Techniek. Vooral de sfeer, de collegialiteit is belangrijk. De vrijheid die je krijgt. Het is een platte organisatie, waar je gewoon naar de directeur kan stappen. Maar dat vraagt wel dat je zelfstandig bent, ondernemend en met een positieve houding. Zo moet je ook in je jaargesprekken aangeven in welke richting jij je wilt ontwikkelen. Daar krijg je alle ruimte voor. Vooral het directe contact met collega’s vind ik erg fijn. Er is niemand die je op de vingers kijkt.  Ik ben oorspronkelijk als programmeur aangenomen. Vervolgens ben ik als enige software engineer in de vestiging in Almelo gaan werken. Dat is kleinschaliger en daar leerde ik van alles. Van projecten tot personeel.

Mensenwerk

In 2015 ben ik teruggekeerd naar hoofdvestiging Apeldoorn als lead software engineering. Ik mag het werk van al onze software engineers op één lijn brengen. En dat is ook mensenwerk. Die coördinerende taak vind ik erg leuk. Maar je moet wel echt onder de mensen zijn om invloed uit te oefenen. Je moet betrokken zijn bij de projecten. Vakinhoudelijk is het belangrijk dat mensen kennis en ervaring meenemen, maar persoonlijkheid is zeker zo belangrijk. Juist in de klantenteams, waar we nu in werken, kun je zelf veel meer ondernemen. Alle vestigingen zijn werklocaties, waarbij je tussen teams kunt door manoeuvreren.

Mooiste project

‘Ik ben erg trots op Vitens, dat werd een klant toen ik net in dienst kwam. Ik heb daar jaren voor gewerkt en nu zijn ze één van onze vaste klanten. De realisatie van de gedemineraliseerd waterfabriek in Antwerpen is één van mijn mooiste projecten. Het betrof een geheel nieuwe fabriek waarvan ik de kar heb mogen trekken. Het is de ultieme droom van een engineer om van niets, iets te maken.’

Je bent zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je werk

Bij Hollander Techniek ben je zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je werk. Vooral de vrijheid en de prettige werksfeer zorgen ervoor dat ik bij Hollander Techniek wil blijven. Het is geen commercieel bedrijf. In de zin dat de aandeelhouders alleen aan geld denken. Er is ruimte voor andere dingen, zoals een weekend weg met het hele bedrijf. Als je je collega’s op die manier leert kennen, krijg je vanzelf een andere sfeer.

Werken in een soort gelijke functie als Peter?

Sr. Calculator - Engineer Werktuigbouwkunde

Utiliteit
Midden-Nederland
32-40 uur
5-10 jaar, 10+

Interessante utiliteitsprojecten, volop ontwikkelingsmogelijkheden, fijne collega’s, verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Dat is waar jij naar op zoek bent. Als senior calculator/engineer weet jij onze klant de best passende technische oplossing te bieden.

Lees verder

Technisch Commercieel Engineer

Industrie
Midden-Nederland
32-40 uur
5-10 jaar, 10+

Als technisch commercieel engineer bedenk jij software-oplossingen die verder gaan dan de klantvraag. Jij denkt met de klant mee en stelt de juiste vragen om tot de best passende oplossing te komen op bedrijfskundige gebied.

Lees verder

Meer medewerkersverhalen

Isa Unver - Service engineer

Isa Unver – Service engineer

Maak kennis met Isa, service engineer. Binnen Hollander Techniek heeft Isa een afwisselende functie waarbij hij voor verschillende opdrachtgevers werkt. Storingen zijn niet te plannen, dat maakt zijn werk ad hoc en dat past goed bij hem! Benieuwd naar zijn verhaal?

Maarten-Jan Knoester - Engineer ICT

Maarten-Jan Knoester – Engineer ICT

Maak kennis met Maarten-Jan, engineer ICT. Dagelijks ontwerpt, ontwikkelt en beheert hij voor verschillende klanten betrouwbare en veilige communicatienetwerken. Hij begon in 2001 als commerçant maar door het volgen van opleidingen en trainingen is hij van een functionele functie doorgegroeid naar een technische functie in de ICT. Benieuwd naar zijn verhaal?

Jarno van Petersen - Servicetechnicus Beveiligingstechniek

Jarno van Petersen – Servicetechnicus Beveiligingstechniek

Maak kennis met Jarno van Petersen, servicetechnicus beveiligingstechniek. In zijn functie is hij constant bezig met het helpen van onze klanten. Door zijn technische kennis in de beveiligingstechniek te delen, kan hij onze klant echt van dienst zijn. Jarno koos voor Hollander Techniek omdat hij hier kan bouwen aan zijn loopbaan. Benieuwd naar zijn verhaal?