Iedere machine en ieder proces (en dus klant) is weer anders en uniek. Dat houdt ons vakgebied boeiend. Industriële automatisering is heel erg tastbaar. Je komt bij heel veel bedrijven binnen, je hoort veel en het zijn leuke technieken. Altijd vernieuwend en altijd weer anders.

Peter 't Jong - Lead Software Engineer IA

Ik werk sinds oktober 2004 bij Hollander Techniek.  Ik studeerde technische natuurkunde op de Technische Hogeschool Rijswijk. Dat is een brede opleiding waarmee je verschillende kanten op kan. Tijdens mijn afstuderen bij ABB kwam ik in aanraking met industriële automatisering. Toen heb ik voor het eerst een DCS-systeem opgezet. Dit betrof een demonstratie opstelling waarin het waterniveau geregeld werd in een vat. Daar is de liefde voor het vak begonnen. Sindsdien werk ik in dit vakgebied.

Ieder proces is uniek

Industriële automatisering betreft het aansturen en regelen van machines en processen. Denk hierbij aan het oppompen, filteren en distribueren van water of het transporteren en palletiseren van dozen. Iedere machine en ieder proces (en dus klant) is weer anders en uniek. Dat houdt ons vakgebied boeiend. We maken ook schakelpanelen waar alles elektrisch wordt aangesloten: alle kleppen, motoren en sensoren. Zoals bij een levelmeting waarbij een sensor aangeeft of het waterniveau te laag is. Als dat het geval is, wordt het water automatisch bijgevuld. Zo werken we voor Vitens, maar ook voor Nefit en Bosch. Wat we ook doen is het automatiseren van pallettransport, waarbij een pallet op een band automatisch van A naar B gaat en stopt waar dat moet. Industriële automatisering is heel erg tastbaar. Je komt bij heel veel bedrijven binnen, je hoort veel en het zijn leuke technieken. Altijd vernieuwend en altijd weer anders.

Collegialiteit is belangrijk

Ik werk al sinds 2004 bij Hollander Techniek. Vooral de sfeer, de collegialiteit is belangrijk. De vrijheid die je krijgt. Het is een platte organisatie, waar je gewoon naar de directeur kan stappen. Maar dat vraagt wel dat je zelfstandig bent, ondernemend en met een positieve houding. Zo moet je ook in je jaargesprekken aangeven in welke richting jij je wilt ontwikkelen. Daar krijg je alle ruimte voor. Vooral het directe contact met collega’s vind ik erg fijn. Er is niemand die je op de vingers kijkt.  Ik ben oorspronkelijk als programmeur aangenomen. Vervolgens ben ik als enige software engineer in de vestiging in Almelo gaan werken. Dat is kleinschaliger en daar leerde ik van alles. Van projecten tot personeel.

Mensenwerk

In 2015 ben ik teruggekeerd naar hoofdvestiging Apeldoorn als lead software engineering. Ik mag het werk van al onze software engineers op één lijn brengen. En dat is ook mensenwerk. Die coördinerende taak vind ik erg leuk. Maar je moet wel echt onder de mensen zijn om invloed uit te oefenen. Je moet betrokken zijn bij de projecten. Vakinhoudelijk is het belangrijk dat mensen kennis en ervaring meenemen, maar persoonlijkheid is zeker zo belangrijk. Juist in de klantenteams, waar we nu in werken, kun je zelf veel meer ondernemen. Alle vestigingen zijn werklocaties, waarbij je tussen teams kunt door manoeuvreren.

Mooiste project

‘Ik ben erg trots op Vitens, dat werd een klant toen ik net in dienst kwam. Ik heb daar jaren voor gewerkt en nu zijn ze één van onze vaste klanten. De realisatie van de gedemineraliseerd waterfabriek in Antwerpen is één van mijn mooiste projecten. Het betrof een geheel nieuwe fabriek waarvan ik de kar heb mogen trekken. Het is de ultieme droom van een engineer om van niets, iets te maken.’

Je bent zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je werk

Bij Hollander Techniek ben je zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je werk. Vooral de vrijheid en de prettige werksfeer zorgen ervoor dat ik bij Hollander Techniek wil blijven. Het is geen commercieel bedrijf. In de zin dat de aandeelhouders alleen aan geld denken. Er is ruimte voor andere dingen, zoals een weekend weg met het hele bedrijf. Als je je collega’s op die manier leert kennen, krijg je vanzelf een andere sfeer.

Werken in een soort gelijke functie als Peter?

Lead Software Engineer

Industrie
Midden-Nederland
32-40 uur
5-10 jaar, 10+

Neem jij graag de lead? Wij zoeken een lead software engineer met leiderschapskwaliteiten! Als lead engineer kom jij samen met onze klanten tot de meest creatieve oplossingen op het gebied van industriële automatisering.

Lees verder

Hardware Engineer

Industrie
Midden-Nederland
32-40 uur
0-5 jaar, 5-10 jaar

Daag jij jezelf graag uit met afwisselende industriële projecten met een hoge moeilijkheidsgraad? In deze rol ben jij verantwoordelijk voor een optimale werking van besturingstechnische installaties binnen de industriële automatisering. Jij hecht veel waarde aan een gedreven en capabel team waarmee je het beste resultaat realiseert.

Lees verder

Meer medewerkersverhalen

Stage | Hollander Techniek

Sandra Ketting – Leidinggevend Monteur Paneelbouw

Maak kennis met Sandra, leidinggevend monteur paneelbouw. Sandra werkt al meer dan 30 jaar bij Hollander Techniek. Begonnen als BBL'er en doorgegroeid naar leidinggevend monteur. Na al die jaren gaat ze nog steeds iedere dag met plezier aan het werk. Benieuwd naar haar verhaal?

Martijn Bouwmeester | BIM Modelleur | Werken bij Hollander Techniek

Martijn Bouwmeester – BIM Modelleur

Maak kennis met Martijn Bouwmeester, BIM modelleur. Hij is in 2013 begonnen bij Hollander Techniek en nog steeds erg enthousiast over zijn baan. Als BIM modelleur maakt hij 3D-modellen van de werktuigbouwkundige installaties van een gebouw. Daarnaast houdt hij zich bezig met standaardisatie. Benieuwd naar zijn verhaal?

Afstudeeropdracht Mechatronica - deltarobot

Niek van Westering – Monteur in Opleiding

Maak kennis met Niek, monteur in opleiding. Niek gaat één dag in de week naar school en de rest van de week leert hij alles over techniek bij verschillende projecten. Hij krijgt de kans om bij de gaafste projecten en op de mooiste locaties zijn vaardigheden als monteur te ontwikkelen. Benieuwd naar zijn verhaal?