Iedere machine en ieder proces (en dus klant) is weer anders en uniek. Dat houdt ons vakgebied boeiend. Industriële automatisering is heel erg tastbaar. Je komt bij heel veel bedrijven binnen, je hoort veel en het zijn leuke technieken. Altijd vernieuwend en altijd weer anders.

Peter 't Jong - Lead Software Engineer IA

Ik werk sinds oktober 2004 bij Hollander Techniek.  Ik studeerde technische natuurkunde op de Technische Hogeschool Rijswijk. Dat is een brede opleiding waarmee je verschillende kanten op kan. Tijdens mijn afstuderen bij ABB kwam ik in aanraking met industriële automatisering. Toen heb ik voor het eerst een DCS-systeem opgezet. Dit betrof een demonstratie opstelling waarin het waterniveau geregeld werd in een vat. Daar is de liefde voor het vak begonnen. Sindsdien werk ik in dit vakgebied.

Ieder proces is uniek

Industriële automatisering betreft het aansturen en regelen van machines en processen. Denk hierbij aan het oppompen, filteren en distribueren van water of het transporteren en palletiseren van dozen. Iedere machine en ieder proces (en dus klant) is weer anders en uniek. Dat houdt ons vakgebied boeiend. We maken ook schakelpanelen waar alles elektrisch wordt aangesloten: alle kleppen, motoren en sensoren. Zoals bij een levelmeting waarbij een sensor aangeeft of het waterniveau te laag is. Als dat het geval is, wordt het water automatisch bijgevuld. Zo werken we voor Vitens, maar ook voor Nefit en Bosch. Wat we ook doen is het automatiseren van pallettransport, waarbij een pallet op een band automatisch van A naar B gaat en stopt waar dat moet. Industriële automatisering is heel erg tastbaar. Je komt bij heel veel bedrijven binnen, je hoort veel en het zijn leuke technieken. Altijd vernieuwend en altijd weer anders.

Collegialiteit is belangrijk

Ik werk al sinds 2004 bij Hollander Techniek. Vooral de sfeer, de collegialiteit is belangrijk. De vrijheid die je krijgt. Het is een platte organisatie, waar je gewoon naar de directeur kan stappen. Maar dat vraagt wel dat je zelfstandig bent, ondernemend en met een positieve houding. Zo moet je ook in je jaargesprekken aangeven in welke richting jij je wilt ontwikkelen. Daar krijg je alle ruimte voor. Vooral het directe contact met collega’s vind ik erg fijn. Er is niemand die je op de vingers kijkt.  Ik ben oorspronkelijk als programmeur aangenomen. Vervolgens ben ik als enige software engineer in de vestiging in Almelo gaan werken. Dat is kleinschaliger en daar leerde ik van alles. Van projecten tot personeel.

Mensenwerk

In 2015 ben ik teruggekeerd naar hoofdvestiging Apeldoorn als lead software engineering. Ik mag het werk van al onze software engineers op één lijn brengen. En dat is ook mensenwerk. Die coördinerende taak vind ik erg leuk. Maar je moet wel echt onder de mensen zijn om invloed uit te oefenen. Je moet betrokken zijn bij de projecten. Vakinhoudelijk is het belangrijk dat mensen kennis en ervaring meenemen, maar persoonlijkheid is zeker zo belangrijk. Juist in de klantenteams, waar we nu in werken, kun je zelf veel meer ondernemen. Alle vestigingen zijn werklocaties, waarbij je tussen teams kunt door manoeuvreren.

Mooiste project

‘Ik ben erg trots op Vitens, dat werd een klant toen ik net in dienst kwam. Ik heb daar jaren voor gewerkt en nu zijn ze één van onze vaste klanten. De realisatie van de gedemineraliseerd waterfabriek in Antwerpen is één van mijn mooiste projecten. Het betrof een geheel nieuwe fabriek waarvan ik de kar heb mogen trekken. Het is de ultieme droom van een engineer om van niets, iets te maken.’

Je bent zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je werk

Bij Hollander Techniek ben je zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je werk. Vooral de vrijheid en de prettige werksfeer zorgen ervoor dat ik bij Hollander Techniek wil blijven. Het is geen commercieel bedrijf. In de zin dat de aandeelhouders alleen aan geld denken. Er is ruimte voor andere dingen, zoals een weekend weg met het hele bedrijf. Als je je collega’s op die manier leert kennen, krijg je vanzelf een andere sfeer.

Werken in een soort gelijke functie als Peter?

Engineer Werktuigbouwkunde

Utiliteit
Almelo
32-40 uur
5-10 jaar
Overijssel
3.134 - 5.950

Bij Hollander Techniek creëer je als engineer werktuigbouwkunde slimme installaties voor high-tech projecten. Werk mee aan laboratoria en clean rooms voor een grote klant in Almelo. Samen met ons toegewijde team maak je impact en bouw je aan de toekomst van techniek.

Lees verder

BIM Modelleur | Engineer Werktuigbouwkunde

Utiliteit
Apeldoorn
32-40 uur
0-5 jaar
Flevoland, Gelderland
3.134 - 5.307

Als BIM Modelleur - Engineer haal jij energie uit het visualiseren van de beste technische oplossing. Daarbij krijg je zelf de vrijheid om engineeringsvraagstukken op te pakken en te verwerken in je model, samen met de andere disciplines binnen je team. 

Lees verder

Meer medewerkersverhalen

Stage | Hollander Techniek

Sandra Ketting – Leidinggevend Monteur Paneelbouw

Maak kennis met Sandra, leidinggevend monteur paneelbouw. Sandra werkt al meer dan 30 jaar bij Hollander Techniek. Begonnen als BBL'er en doorgegroeid naar leidinggevend monteur. Na al die jaren gaat ze nog steeds iedere dag met plezier aan het werk. "We zijn nog steeds een hechte ploeg, iedereen telt mee. Hollander Techniek staat voor mij voor openheid en collegialiteit. Je kunt hier echt jezelf zijn." Benieuwd naar haar verhaal?

Jacco Roelofs - Accountmanager

Jacco Roelofs – Accountmanager Industrie

Maak kennis met Jacco Roelofs, accountmanager industrie. Jacco vindt het fantastisch dat er binnen Hollander Techniek zoveel ruimte is om initiatieven te ontplooien. In zijn functie houdt hij zich bezig met het binden van nieuwe klanten en het aanbieden van nieuwe diensten. "Het is elke keer weer een uitdaging om in een gesprek een kapstokje te zoeken waar wij als Hollander iets aan kunnen ophangen." Benieuwd naar zijn verhaal?

Maarten-Jan Knoester - Engineer ICT

Maarten-Jan Knoester – Engineer ICT

Maak kennis met Maarten-Jan, engineer ICT. Dagelijks ontwerpt, ontwikkelt en beheert hij voor verschillende klanten betrouwbare en veilige communicatienetwerken. Hij begon in 2001 als commerçant, maar door het volgen van opleidingen en trainingen is hij van een functionele functie doorgegroeid naar een technische functie in de ICT. "Eigen ondernemerschap staat hier centraal, maar die kansen moet je wel zelf pakken." Benieuwd naar zijn verhaal?