“Als engineer brandmeldinstallaties heb je te maken met veel normen en spelregels, als je die goed hanteert krijg je een goede installatie!”

Erik Mulder - Engineer Brandmeldinstallaties

Erik Mulder is al 25 jaar in dienst bij Hollander Techniek. Als Engineer brandmeldinstallaties zorgt hij ervoor dat het engineering pakket compleet en doordacht is. Van het verzamelen van alle benodigde documenten tot aan het programmeren van het scherm waar alle brandmeldingen op weergegeven worden. Geen dag is hetzelfde voor deze engineer brandmeldinstallaties!

Het gaat altijd over veiligheid

“Wat ik het leukste en meest uitdagend vind van mijn werk, is de klantdiversiteit en de complexiteit van de projecten. Zo werk ik de ene keer bij een kinderdagverblijf waar 9 rookmelders nodig zijn en is het volgende project een grote school waar bijvoorbeeld een sprinklermeldinstallatie en ontruimingsinstallatie gekoppeld moeten worden aan de brandmeldinstallatie. Bij het Nederlands Openluchtmuseum zijn er meerdere brandmeldcentrales in een netwerkopstelling gekoppeld op één systeem. Bij het Concertgebouw moet je bijvoorbeeld rekening houden met de grote hoogtes van de ruimten in het monumentale pand. Al deze projecten hebben één ding gemeen: het gaat over veiligheid. Hierbij zijn er zijn evenveel verplichte documenten en een certificaat nodig. Het is onze verantwoordelijkheid om het benodigde dossier samen te stellen en compleet te maken. Ook zorgen we ervoor dat er geen vraagstukken en open eindjes meer zijn zodra de uitvoering van het project van start gaat. Wanneer de buitendienst op pad gaat is er een blokschema, zijn de tekeningen compleet en hebben we overal over nagedacht.”

Van oud naar nieuw systeem in fases

“Als we een opdracht binnenkrijgen, gaan we eerst kijken wat er nodig is om daar een goede branddetectie te projecteren. We gaan dan langs de locatie(s) om een opname te doen, om zo een goed beeld te krijgen van het object. Het projecteren doen wij in AutoCAD en Stabicad. Bij een overname zijn we afhankelijk van hoe de bekabeling door de vorige partij is aangebracht. Als dit nog oude systemen zijn, moeten wij zorgen dat het gaat matchen met de nieuwe systemen. We moeten dan stroomberekeningen maken om te kijken of dat wel kan. Als het oude systeem eruit gehaald moet worden kan dat natuurlijk niet in één keer. We bedenken dan een plan om in kleine blokjes het oude systeem af te koppelen en tegelijkertijd moeten we zorgen dat ons systeem gaat draaien.

Innovatieve oplossingen voor bijzondere ruimtes

“Naast de planvorming zijn wij als engineers ook verantwoordelijk voor het zichtbaar maken van brandalarmen met behulp van een visualisatiesysteem. Vaak is dat een groot beeldscherm waarop alle brandmeldingen worden weergegeven. Hier komt een hoop programmeerwerk bij kijken. Daarnaast realiseren we ook het programma van Eisen, hierin staat beschreven aan welke eisen het brandmeldsysteem moet voldoen. Sinds een paar jaar realiseren wij ook Type-A ontruimingsalarminstallaties. Als engineer kom je dan in ineens in aanraking met een audio-installatie/audio techniek. Ook kom je soms ruimtes tegen die een extra uitdaging met zich meebrengen, zoals clean-rooms. Deze hebben een top-down ventilatie waardoor de lucht van boven naar beneden gaat. Wij moeten dan zorgen dat we kunnen detecteren in de luchtkanalen die in dit geval aan de onderkant zitten. Je blijft dus altijd bijleren als engineer brandmeldinstallaties!”

Mijn werkdag in beeld

Starten met een bak koffie op kantoor

Mijn dag is bijna nooit hetzelfde maar ik begin de dag vaak samen met collega’s op kantoor. Onder het genot van een kop koffie bespreken we wat er die dag op de planning staat.

Een opname op locatie

Bij de aanvang van een nieuw project, gaan we eerst kijken wat er nodig is om daar een goede branddetectie te projecteren. Het kan zijn dat we bijvoorbeeld oude systemen met nieuwe systemen moeten matchen.

In één oogopslag

Naast de planvorming zijn wij als engineers ook verantwoordelijk voor het zichtbaar maken van brandalarmen met behulp van een visualisatiesysteem. Vaak is dat een groot beeldscherm waarop alle brandmeldingen worden weergegeven.

Geen open eindjes

Het is onze verantwoordelijkheid om het benodigde dossier compleet te maken. Wanneer de buitendienst op pad gaat is er een blokschema, zijn de tekeningen compleet en hebben we overal over nagedacht.

Ook werken bij Hollander Techniek?

Servicetechnicus Brandmeldinstallaties

Utiliteit
Apeldoorn
32-40 uur
5-10 jaar
Gelderland
2.678 - 4.572

Heb jij als servicetechnicus graag alle vrijheid en word je graag uitgedaagd in je werk? Of het nu gaat om een ingewikkelde storing aan een installatie of om onderhoud, jij zorgt voor een tevreden klant. In deze rol is goed contact met je collega’s en klanten net zo belangrijk als je uitvoerende werkzaamheden.

Lees verder

Engineer Beveiligingstechniek

Utiliteit
Apeldoorn
32-40 uur
5-10 jaar
Gelderland
3.423 - 5.307

Heb jij een passie voor brand- en beveiligingstechniek? En wil jij werken aan afwisselende projecten? Dan maken wij graag kennis met je! Als engineer elektrotechniek bij Hollander Techniek draag jij bij aan het realiseren van uitdagende projecten in een dynamische omgeving.

Lees verder

Meer medewerkersverhalen

Rene-Vos--Software Engineer bij Hollander Techniek

Rene Vos – Software Engineer

Maak kennis met René Vos. Hij is sinds twee jaar software engineer bij Hollander Techniek. René begon al jong met programmeren, maar vond zijn weg naar de industriële automatisering niet meteen. Hollander Techniek bood hem de kans om al lerend aan het werk te gaan, zelfs zonder ervaring of hbo-diploma. "Ik had nog geen werkervaring of hbo-diploma en kende de codetaal nog niet, maar was bereid er hard voor te werken." Benieuwd naar zijn verhaal?

Johan de Wilde - Monteur WTB

Johan de Wilde – Monteur WTB

Maak kennis met Johan de Wilde, leidinggevend monteur werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Johan is breed inzetbaar met de zowel een opleiding werktuigbouwkunde en elektrotechniek op zak. De afwisseling en de vrijheid in zijn werk is waarom hij graag bij Hollander Techniek werkt. Benieuwd naar zijn verhaal?

Jarno van Petersen - Servicetechnicus Beveiligingstechniek

Jarno van Petersen – Servicetechnicus Beveiligingstechniek

Maak kennis met Jarno van Petersen, servicetechnicus beveiligingstechniek. In zijn functie is hij constant bezig met het helpen van onze klanten. Door zijn technische kennis in de beveiligingstechniek te delen, kan hij onze klant echt van dienst zijn. Jarno koos voor Hollander Techniek omdat hij hier kan bouwen aan zijn loopbaan. "Ik ben er trots op dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen door middel van studie en cursussen." Benieuwd naar zijn verhaal?